Korisni savjeti vlasnicima lovačkih kamera. Dio 1.

Home / Blog / Korisni savjeti vlasnicima lovačkih kamera. Dio 1.
Korisni savjeti vlasnicima lovačkih kamera. Dio 1.

Svako putovanje u šumu ispunjeno je uzbuđenjem i očekivanjem. Sigurno već nekoliko dana razmišljate o onome što se tamo događa prije foto lova i koji su trenuci iz tajnog života šume fotogafirani. Međutim, ništa ne može biti frustrirajuće kao pronalaženje kamere bez fotografija a zbog neke pogreške počinjene tijekom instalacije. Ili još gore, saznanje da nema ni kamere!

Jao, i to se događa!

Korisni savjeti za vlasnike lovačkih kamera

Nekoliko sam godina stvarao moj vlastiti popis za provjeru, kako bi se poboljšala učinkovitost i sposobnost s lovaćke kamera.

Svaki put sam dodao nešto na ovaj popis a koji se temelji na onim kvarovima i poteškoćama s kojima sam se susreo kada radim s lovačke kamere.

Nadam se da ćete  pročitati ovaj popis kako biste naučili iz mojih pogrešaka!

Kontrolni popis opreme za ugradnju lovačkih kamera u šumi.

  1. Upute za korištenje lovačke kamera

Bilo je bezbroj slučajeva kad sam u trenutku  zaboravio kako programirati željenu funkciju lovačke kamere. Ali kao i svi “pravi muškaraci “, nisam se ponižavao čitajući upute,  i za to sam naravno bio kažnjen neznanjem!

  1. Dodatne baterije

Kontrolirajte i napunite svaku bateriju prije odlaska do lovačkih kamora u šumi . Zamijenite bateriju koja ima napunjenost ispod 1,45 volta! Nemojte biti lijeni, to će vas poštediti od problema s gubitkom performansi kamere u najneobičnijem vremenu.

  1. Dodatne SD memorijske kartice

Potrebno je izbrisati / formatirati svaku SD karticu.

Formati datoteka nekih snimaka fotografija nisu kompatibilni s drugim uređajima – ako je moguće, formatirajte SD karticu direktno u lovačkim kamerama. Ili, ako poznajete standardni format, koristite poseban program za formatiranje SD kartica (npr. SD-Formatter)

Mnoge SD kartice od nepoznatih proizvođača neće raditi u lovačke kamerama!

  1. Gumene trake

U kutiji opremu od kamere obično držim paket različitih gumenih traka. Pokazalo se da je kod svakog postavljanja ili kontrole postavljene kamere bila potrebna neka od traka.

  1. Dodatne trake

Vrlo često prilikom provjere lovaćke kamere, koje su instalirane bez zaštitne kutije, pronađeno je da vjeverice ili miševi pregrizu trake koja drži kameru na stablu. Jednom od mojih poznanika su oštetili čak i tijelo kamere.

  1. Digitalni multimetar

Moj multimetar je postao vrlo vrijedan komad opreme koji moram koristiti za svoje lovaćke kamere. Nemojte se oslanjati samo na mjerač baterije, kupite kvalitetni multimetar i proučite kako ga koristiti!

  1. Trebate dodatni uređaj za pregledavanje slika (ako lovačke kamere nemaju ugrađeni zaslon)

Bilo da je to laptop, drugi digitalni fotoaparat ili smartphone, ponesite uređaj sa sobom kako biste provjerili rad vaših lovaćke kamera. Ne predlažem naravno da pregledavate sve fotografije u šumi, ali morate provjeriti funkcionira li vaša lovačka kamera  prije nego što ju ponovno ostavite u šumi.

  1. Ručna pila / pruner

Morat ćete ukloniti grane ili grmlje iz zone osjetljivosti senzora gibanja vaše lovačke kamere.

  1. Osjet mirisa

Dobro je ukloniti miris sa vaših lovačkih kamera. Previše ljudskog prisustva (mirisa) u području foto lova može odvraćati životinje od posjeta, učiniti ih osobito opreznim.

 

 

 

 

10. Zaključajte kamere – kablovi za zaštitu i zaštitne kutije lovačkih kamera

Ovo se naravno podrazumijeva! Bolno je i štetno ako  nam netko ukrade lovačku kameru. Zaštitna kutija i kabal za zaštitu će otežati krađu kamere. A ako  se ipak pojave lopovi koji  pokušaju potrgati zaštitnu kutiju lovačke kamere s funkcijom slanja fotografija,  lovačka kamera će ih usporiti; snimiti nekoliko puta i poslati fotografije na vaš e-mail ili MMS. Onda postoji nada da ćete ih pronaći, poduzeti radnje kako bi nadoknadili štetu.

  1. Provjerite sigurnost lovačke kamere i zaštitne kutije!

Ako je lovačka kamera instalirana na pristupačnoj visini, većina životinja nužno će njuškati ili gurati kameru. Poduzmite predradnje da lovačka kamera ne bude srušena, ako se to dogodi.

  1. Postavite kameru na “uključeno”,

    Pričekajte vrijeme potrebno za pokretanje snimanja i senzora pokreta kamere, a zatim prođite ispred nje. Okidač kamere za praćenje prije odlaska potreban je za dvije stvari. Prvo da provjeri funkcionalnost. Drugo, također imate sliku s vremenskom oznakom za ispravak u slučaju da datum ili vrijeme nisu ispravno postavljeni.

Posjetite prethodno instaliranu lovaćku kameru.

  1. Prošetajte ispred kamere da biste dobili fotografiju od senzora pokreta.

Ova snimka će pokazati da je snimka fotografija funkcionirala i poslužit će kao početna točka za određivanje vremena fotografija čak i ako datum ili vrijeme nisu ispravno postavljeni.

  1. Isključite kameru, uklonite SD karticu i pregledajte slike na nekom drugom uređaju ili na ugrađenom zaslonu kamere

Prilagodite prema vašim mogućnostima i funkcijama lovačke kamere. Ali  svakako osigurajte da kamera radi!

Nemojte trošiti previše vremena na mjesto postavljanja lovaćke kamere, ali svakako isprobajte nekoliko slika kako biste provjerili radi li kamerat ispravno danju i noću.

  1. Zamijenite SD karticu ili kopirajte slike s nje, a zatim ju ispraznite.
  2. Provjerite baterije s multimetrom, zamijenite sve baterije s naponom manjim od 1,45V!
  3. Ako je moguće, provjerite ukupni napon baterija ugrađenih u lovaćku kameru.
  4. Provjerite jesu li sve postavke za snimke kamere ispravno postavljene – posebno datum, vrijeme i interval senzora kretanja.
  5. Provjerite područje ispred lovačke kamere kako biste uklonili grane ili grmlje iz zone osjetljivosti senzora. Uklonite je ukoliko je potrebno.
  6. Ponovno provjerite kameru,  za ciljanje područja interesa
  7. Očistite površinu leće i senzora gibanja tkaninom.
  8. Provjerite kameru u načinu rada TEST. Prošećite ispred kamere i provjerite da li senzor pokreta registrira vaša kretanja kroz zonu interesa.
  9. Postavite način rada na ON. Zaključajte bravu zaštitne kutije.
  10. Pričekajte potrebno vrijeme, a zatim ponovo prošetajte ispred kamere.

Zapamtite ove korake ili provjerite fotografije na pametnom telefonu ako je lovačka kamera opremljena GSM modulom.

Provjerite jeste li zaboravili alate i uklonili sve tragove vašeg boravka u blizini snimanja fotografija.


Pogledajte naše savjete po za ugradnju lovačke kamere Dio-2

 

Radujemo se Vašem uspjehu!

________________________________________________

Odgovori

Započeti chat
Pozdrav!
Kako Vam možemo pomoći?